Coraz większą popularnością cieszą się w ostatnich czasach napoje roślinne. Do wyboru mamy wiele ich rodzajów, np. ryżowe, sojowe czy migdałowe. Na szczególną uwagę zasługują jednak napoje owsiane, które oprócz świetnego smaku dostarczają organizmowi wielu wartości odżywczych.

Czym są napoje owsiane? Właściwości

napój owsiany super marka to produkt bezglutenowy, powstający na bazie ziaren owsa. Potocznie nazywany jest mlekiem owsianym, gdyż konsystencją i wyglądem może je nieco przypominać. Ma białawy kolor i neutralny smak. Wśród wszystkich napojów roślinnych, mleko owsiane nie ma typowego aromatu, co sprawia, że jest ono tak bardzo popularne.

W swoim składzie napój owsiany posiada niewiele kalorii. Mało znajdziemy w nim również białka i tłuszczu, za to bogaty jest w węglowodany. Dużą zaletą mleka owianego jest zawartość błonnika rozpuszczalnego, który posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Między innymi dlatego napój owsiany może być uważany za idealny zamiennik mleka krowiego – dzięki niemu ograniczyć możemy spożycie laktozy lub glutenu. Mleko owsiane wzbogacone w wapń i witaminę D może być również ważnym elementem diety wzmacniającej kości.

Zastosowanie napojów owsianych w kuchni

Napój owsiany ma wiele zastosowań. Może być świetnym zamiennikiem mleka krowiego, zatem z powodzeniem używać go można np. do kawy, gdyż nie zmieni to jej smaku. Właśnie dzięki swojej neutralności jest tak chętnie wybieranym mlekiem roślinnym, gdyż nie pozostawia gorzkiego posmaku ani zapachu. Doskonale komponuje się również z zupami mlecznymi lub owsiankami. Inne zastosowania mleka owsianego w kuchni to np.:

-desery,

-koktajle,

-wypieki,

-domowe jogurty,

-sosy itp.

Przeciwwskazania do stosowania napojów owsianych

Napoje owsiane są zdrowe i polecane dla większości osób, jednak niektórzy powinni ich unikać. Mleka owsianego nie powinny pić osoby z celiakią, głównie ze względu na obecność aweniny. Ostrożność w spożywaniu napojów owsianych powinny zachować też osoby z cukrzycą i insulinoopornością, ze względu na dużą zawartość węglowodanów.