Napój owsiany jest jednym z bardziej popularnych napojów mlecznych roślinnych. Wykorzystywany może być na różne sposoby, w zależności od upodobań kulinarnych.
Napój owsiany w kuchni
Napój owsiany wykorzystywany jest w kuchni na wiele sposobów. Zastępuje tradycyjne mleko krowie i jest doskonałe dla osób, które mają na nie alergię. Można je wziąć praktycznie do wszystkiego, ale najważniejsze, że jest doskonałe na śniadanie. Napój owsiany podgrzany może być dodatkiem do musli, płatków kukurydzianych, czy płatków czekoladowych. Warto podawać dzieciom napój owsiany również w postaci pitnej, gdyż ma dużo witamin. Aby smak był wyborniejszy, można dodać do niego kakao, smakowe mleczko truskawkowe lub bananowe, a także kawałki czekolady do rozpuszczenia. Jest to napój, na którym można zrobić naleśniki, gofry, racuchy, czy słodkie placuszki dla dzieci. Smak jest delikatny, dlatego można go posłodzić ksylitolem, stewią lub cukrem trzcinowym. W takiej postaci jest dobra również owsianka, którą dzieci uwielbiają z suszonymi owocami.
Jak pić napój owsiany?
Napój owsiany można pić na wiele sposobów, gdyż jest bardzo smaczny. Latem, kiedy jest ciepło, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Może zastępować mleko, sok, czy wodę, ponieważ nie ma gęstej konsystencji. Jest bardzo dobry jako dodatek do kawy, jeśli ktoś jest smakoszem kawy, a jednocześnie ma alergię na krowie mleko. W sklepach są różne rodzaje napojów owsianych, naturalne oraz waniliowe. Te drugie są o wiele słodsze, ze względu na to, że dzieci je bardzo lubią. Napój owsiany dobry jest jesienią lub zimą jako rozgrzewające mleko, z dodatkiem kakao, mleczka bananowego lub malinowego. Doskonały w podróży, do pracy, czy dla dzieci do szkoły lub przedszkola. Można je kupić w mniejszych opakowaniach niż litr, co pozwala na wypicie go na kilka razy. Wygodne opakowanie kartonowe można schować do lodówki, jeśli nie zostanie jednorazowo wykorzystane. Dorośli również powinni pić napój owsiany jako zamiennik herbaty czy zwykłej czarnej kawy.