Napój owsiany, mogący stanowić wegańską alternatywę dla mleka, znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni. Jak samodzielnie przygotować napój owsiany i do jakich potraw mnożna go używać?
Jak samodzielnie przygotować napój owsiany?
Napój owsiany można kupić gotowy, w kartoniku, albo przygotować samodzielnie. Kupując gotowy warto zwrócić uwagę na skład produktu – im krótszym, tym lepiej. W warunkach domowych do przygotowania takiego owsianego ”mleczka” potrzebne będą jedynie:
– płatki owsiane,
– przegotowana woda,
– robot kuchenny (najwygodniejszy będzie blender kielichowy) oraz
– wielorazowy woreczek na owoce i warzywa (z gazy lub poliestru, dostępny w większości supermarketów).
Aby przygotować napój, odmierzoną ilość płatków owsianych należy zalać podwójną objętością przegotowanej wody (na 1 szklankę płatków dwie szklanki wody). Pozostawić na ok. pól godziny, a następnie przelać do blendera i zmiksować. Gotową mieszankę przecedzić używając woreczka lub gęstego sita i gotowe. Napój jest gotowy do użycia. W lodówce można go przechowywać przez około 48 godzin, w zakręconej butelce.
Czy napój owsiany jest zdrowy?
napój owsiany najchętniej kupowany zawiera wiele cennych witamin i minerałów, takich jak cynk, selen, witaminy z grupy B. Pozwala regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Nie zawiera laktozy ani białek mleka krowiego, powodujących objawy skazy białkowej u osób z alergią na mleko. Może być zdrowym uzupełnieniem zbilansowanej diety, nie tylko wegetarian i wegan.
Jak wykorzystać napój owsiany?
Napój owsiany nadaje się do bezpośredniego spożycia, na ciepło i na zimno. Na jego bazie przygotować można kakao i zbożową Inkę. Dolany do espresso zastąpi mleko w porannej kawie. Na jego bazie można również przygotować naleśniki, ciasta i koktajle.
Napój przygotowany z ziarna owsa komponuje się świetnie z owocami i przyprawami korzennymi. Owsianka na takim napoju, z dodatkiem pieczonego jabłka i sporej szczypty cynamonu może stanowić pyszne, rozgrzewające zimowe śniadanie, nie tylko dla najmłodszych.